Drijven en verblijven

“De wind in de zeilen, het water dat tegen de boeg spat, een strakblauwe lucht… er is geen betere vakantie dan een zeilvakantie. Al van kleins af aan kom ik iedere zomer naar Friesland. Natuurlijk bezoeken we dan ook Stavoren. Ontzettend gezellig! En wat dacht je van de Friese Meren? De mooie vaarroutes en de vele aanlegplaatsen maken de Friese wateren erg aantrekkelijk. Wil je ook genieten van het Friese Merengebied? Ik laat je graag de mooiste plekjes zien, tijdens de sloepenvaarroute Stavoren – Hindeloopen – De Morra – Stavoren.

De vaarroute is geschikt voor sloepen lager dan 100 cm en is ongeveer 23 km lang. Je ontdekt authentiek Friesland met zijn smalle vaartjes, de dijk, (beschermde) diersoorten en pittoreske dorpjes. Wanneer je aanlegt in één van deze dorpen, is er genoeg te beleven. Kortom, een route die op alle fronten de moeite waard is!

Hendrik Jan van Oostrum
Vaarrecreant

1. Stavoren

Wanneer je Stavoren verlaat, waan je je onmiddellijk in een natuurgebied. De overhellende bomen boven het water, de groene begroeiing en het riet langs de kant, de stilte van de natuur en het geluid van de vogels.

1 Stavoren (1)

 

2. Stavoren - Molkwerum

De hele vaart tussen Stavoren en Hindeloopen maakt in een strenge winter deel uit van de Elfstedentocht. Wanneer je Stavoren al een tijdje achter je hebt gelaten, kom je bij een boerenbrug. Deze brug kan niet omhoog. De maximale doorvaarthoogte is 100 cm. Wanneer je de hoek omgaat zie je eerst een pittoresk huisje, daarna de dijk. Deze dijk scheidt Friesland van het IJsselmeer en zorgt er voor dat Friesland droog blijft. Het Friese land ligt namelijk lager dan het IJsselmeer.

tussen stavoren en molkwerum (2)

3. Molkwerum

Nadat je langs de camping vaart, kun je er voor kiezen om rechtsaf te slaan en Molkwerum in te varen. Een authentiek dorpje, dat vroeger een belangrijke vissersplaats was. Het dialect dat de Molkwerumers vroeger spraken, werd gezien als het echte Fries. Met je sloep kom je niet midden in het centrum. Leg hem daarom bij de aanlegplaats, en wandel de laatste 100 meter naar de dorpskern. Sta op de brug en bekijk de huisjes en knusse tuinen. De koekfabriek (Molkwarder ‘Koekefabryk’) is een bezoekje waard. Niet genoeg tijd? Loop dan in elk geval door de straat van de koekfabriek. De geur van verse koek komt je tegemoet. De ‘fabriek’ en het bakkerswinkeltje prikkelen al je zintuigen. Let wel even op de openingstijden, deze verschillen per maand en seizoen.

3 molkwerum (3)

4. De Vogelkijkhut

Het is verstandig om twee spitten bij je te hebben, zodat je je eigen aanlegplaats kunt maken. De omgeving van de vogelkijkhut biedt namelijk geen handige aanlegplaatsen. Wanneer je op de dijk staat, heb je een prachtig uitzicht op de vogelkijkhut, het beschermde natuurgebied en (de boten op) het IJsselmeer. Het smalle, groene paadje naar de vogelkijkhut leidt je door een stukje ongerepte natuur. De rondvliegende vogels (o.a. wintertaling, brilduiker, blauwborst, pijlstaart, grote mantelmeeuw), bijen, wespen en vlinders doen je de rest van de wereld even helemaal vergeten.

de vogelkijkhut (1)

5. Hindeloopen

Wanneer je Hindeloopen nadert, ga je gelijk na de brug rechts. Achter de dijk is een strandje. Vanaf dit strand heb je vaak uitzicht op kitesurfers. Als je de gewone route volgt kom je uiteindelijk op een T-splitsing. Hier kun je rechts richting De Morra varen en de route vervolgen. Heb je genoeg tijd, ga dan eerst linksaf om het pittoreske dorpje Hindeloopen te ontdekken, een monument op zich!

Loop binnen bij de ambachtelijke meubelmakerij ‘Roosje oud Hindelooper kunst’ of bekijk (en proef!) de verfijnde lekkernijen in ‘De Thee-Bonbonnerie’. Voor schaatsliefhebbers is er het Friese Schaatsmuseum. Hier vind je de complete elfstedengeschiedenis.

5 hindeloopen (5)

6. Hindeloopen – De Morra

Onderweg van Hindeloopen richting De Morra kom je vlak langs Koudum, een dorpje tussen de weilanden. Koudum heeft gezellige horecagelegenheden dus voor wat te eten en te drinken zit je hier goed. De huidige Martinikerk, een rijksmonument, is waarschijnlijk de vierde die op deze plek staat. De kerk vind je midden in het dorpscentrum. Heb je niet genoeg tijd om Koudum te bezoeken? Vaar dan door richting De Morra om de route te vervolgen.

1 Stavoren (1)

7. Koudum - De Morra

Hier vaar je vooral tussen het riet. Zelfs dit is niet saai! Onder luid gekwaak van vogels, eenden en meerkoeten zie je het baken van De Morra in de verte opdoemen. Wanneer je gaat staan, heb je een weids uitzicht. De windmolens aan je rechterhand lijken binnen handbereik.

7 koudum richting de morra (2)

8. De Morra

Een meer waar veel te zien en beleven is. Omdat er een zeilschool in de buurt is, bepalen vrolijk gekleurde Laser Pico’s, Polyvalken en catamarans hier het waterbeeld. Voor de jonge kinderen is er de Optimist. Dit kleine bootje is nationaal en internationaal de grootste klasse!

Het vaarverkeer in Friesland neemt toe, onder andere door de uitbreiding van de Johan Frisosluis in Stavoren. Aan de rand van De Morra zijn daarom speciale stenen dammen gebouwd om de natuur te beschermen. De eilandjes in het meer zijn om dezelfde reden aangelegd. De dier- en plantensoorten die in dit gebied voorkomen worden op deze manier beschermd.

De Morra

9. Warns

Je zou hier haast ongemerkt voorbij kunnen varen, maar wanneer je goed kijkt en luistert zie je de prachtige natuur en hoor je het geluid van de vogels. Wanneer je langs het dorpje komt, vaar je moeiteloos met je sloep onder een lage brug door.

Warns

10. Johan Frisokanaal (Warnservaart)

Wanneer je de route bijna hebt voltooid kom je vlak voor Stavoren op een splitsing. Hier ga je rechtsaf. Wanneer je linksaf gaat en onder de brug doorgaat, kom je rechtstreeks op het IJsselmeer. Samen met Lemmer is Stavoren de toegangspoort tot Friesland!

Stavoren

Kijk ook eens bij

Colofon
Concept en realisatie: GH+O. Tekst en redactie: GH+O. Interieurontwerp: Studio Kmln.
Film: Buro Le. Productie: Piet Blaauw - scheepstimmerwerk en interieurbouw. Druk en afwerking: Decorboo